Bled - Szlovénia

{{dataItem.MinPrice | forint}} FT-tól {{dataItem.MinPrice | forint}} {{dataItem.DiscountPrice | forint}} FT-tól

{{dataItem.Name}}

    |

{{dataItem.CountryName}}
{{dataItem.RegionName}} / {{dataItem.CityName}}
{{dataItem.Class}}
{{dataItem.Boards}}


Fontos tudnivalók: Bled


A hegyek kapujában fekvő, monarchiabeli üdülőváros, Bled és a Bledi-tó látványa már önmagában is elbűvölő.

A település területe már a kőkorszak óta lakott. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10 re datált adományozó levelében található. Bled Karađorđević kormányzó nyári rezidenciája is volt. Ezt a hagyományt Josip Broz Tito is folytatta, mikor itt építtette fel nyári lakhelyét (ma ez az épület egy luxusszálloda). Bled 1996-ban lett önálló község.

Legnagyobb turisztikai attrakciója a gleccservájta Bledi-tó. Felette egy szirten pedig az emblematikus Bledi vár látható.

A tó közepén egy kis szigeten áll a Nagyboldogasszony templom. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. A szigeten már az őskorból való nyomokat is találtak.
A templom előtt itt állt Živa, a szláv szerelem és termékenység istennőjének szentélye.
A szigetre a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni.

Az enyhe éghajlat miatt Bledet már számos arisztokrata látogatta a 19. század második felében. Ma fontos kongresszusi és sportközpont (golf, horgászat, lovaglás), valamint hegyi túrák kiindulópontja, melyek egy része a közeli Triglavi Nemzeti Parkba vezet.

Bled Szlovénia szerte ismert a krémeséről (kremna rezina vagy kremšnita), amelyet ha erre járnak - a sok egyéb helyi gasztronómiai specialitás mellett - feltétlenül kóstolják meg!